onsdag 11 november 2009

Det bördiga året

Årstiderna har stor betydelse på Kreta.

På¨våren är kullarna överskjöljda av blommor och veteaxen mognar i det varma solskenet Killingar föds och getflockarna betar på de gröna ängarna.

När sommaren börjar skördas spannmålen och landskapet antar en orangeformad ton. Fågelsången ersätts av cikadornas gnissel och doften av kaprifol svävar i kvällsvinden.

Under högsommaren försöker kretensarna själva komma undan hettan genom att uppsöka skuggiga platser medan turisterna väller ut i horder i solen för att bättra på solbrännan. Det dova ljudet av getternas skällor hörs över nejden när hjordarna söker efter bete på de solsvedda kullarna.

När hösten kommer blir temperaturen svalare och landskapet får en varm ton när färgerna djupnar.Stuckaturen på byggnaderna antar ett rosa skimmer., vindruvor mognar och faller till marken.Kreta expoterar frukter av alla slag bland annat apelsiner

Inom kort lägger vintern snötäcke över bergen och de gamla kurar inne i spisvärmen

Olivskörden är årets viktigaste händelse. Miljoner olivträd växer på kullarnas slänter och på låglandsslätterna vid kusten. De står där som symboler för människans tilltro till jorden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar